Breakfast Club. DJ. Publiek.

5 Drift-tips voor ADE

19 oktober 2022

Amsterdam Dance Event, zo’n week die geen introductie meer nodig heeft. Na een jaar stilte en een editie zonder nachtprogramma dankzij the C-word zijn ze deze week eindelijk terug op volle kracht. We gaan ons van woensdag tot en met zondag onderdompelen in alles wat er te leren, horen en dansen valt in de muzikale speeltuin die de hoofdstad morgen overneemt. Zie je door de bomen het bos niet meer? Logisch, maar geen zorgen: we hebben vijf tips voor je op een rij gezet.

Woensdag 19 oktober | Suzanne Ciani & Metropole Orkest @ Melkweg

Voor wie afgelopen juni naar onze vertoning van Sisters with Transistors is geweest tijdens de Week van Drift is Suzanne Ciani geen onbekende. De componiste, sound designer, labelbaas, Grammy-winnares en synth-heldin speelde niet alleen een hoofdrol in de documentaire, maar was ook een van de ware pioniers van de elektronische muziek. De ondertussen 76-jarige muzikante betreedt samen met het Metropole Orkest het podium in de Melkweg voor een exclusief optreden, waarbij ze de beweging van geluid door de ruimte manipuleren aan de hand van een quadrafonische speakeropstelling. Oftewel een soort 4D-geluid dat uit alle hoeken op je af komt. Dat zorgt voor een hypnotische geluidservaring waarbij elektronische en akoestische instrumenten met elkaar verstrengeld zijn. Een must see als je het ons vraagt.

Vrijdag 21 oktober | ADE Green @ Huis Vasari & Felix Meritis

Voor wie tussen al het dansgeweld ook wel eens behoefte heeft aan wat verdieping, is ADE Green het perfecte event. Dit is dé conferentie die duurzaamheid, innovatie en sociale verandering aanwakkert en versterkt binnen de muziek- en evenementenwereld. De eerste versie vond in 2012 plaats, en in de acht edities tot nu toe zijn er al wat flinke noten gekraakt. Dit zullen onderwerpen als klimaatgerechtigheid, toegankelijkheid, circulair event management, single-use plastic en hergebruik de revue passeren. Door de enorme populariteit is de conferentie altijd binnen no-time uitverkocht, maar is nog wel toegankelijk met de ADE Pro Pass. Of meld je aan voor de ADE Green newsletter en blijf up-to-date over de ontwikkelingen op dit gebied binnen de industrie.

ADE Green
ADE Green

Vrijdag 21 oktober | House of Hope @ Dominicuskerk

Kerken en clubs hebben meer gemeen dan je vooraf zou denken. Ze kunnen allebei als een thuis voelen, en zijn voor veel mensen een plek waar ze betekenis, connectie, en warmte vinden. De realiteit is dat het voor steeds meer mensen in onze maatschappij niet meer vanzelfsprekend is om een thuis te hebben. Het Nijmeegse Homebass gebruikt de verbindende kracht van de festivals, media en cultuur om daklozen een gelijkwaardig bestaan te bieden. Op 7, 8 en 9 oktober hebben wij bijvoorbeeld samen met hen de handen uit de mouwen gestoken om Nachtopvang NuNN op te knappen. En op 21 oktober bundelen ze hun krachten met ADE, de Protestantse Kerk Nederland en Dominicus Amsterdam om House of Hope op te zetten: een uniek en immersief clubconcept in een kerk. Ervaringsdeskundigen die weten hoe het is om dakloos te zijn, delen hun verhalen onder begeleiding van de muzikale talenten van artiesten Paboona, Mees Dierdorp en Julien Simmons. Verder worden er gratis pannenkoeken geserveerd om de energie en de gemoederen hoog te houden, zodat je de dansvloer nauwelijks hoeft te verlaten.

House of Hope
De indrukwekkende locatie van House of Hope: Dominicuskerk.

Als je nog iets extra’s wilt doen voor mensen zonder een thuis, dan heeft Drift-vriend DJ Bone (check hem ook back-to-back met Ben Sims op Herfstdrift) op ADE-zaterdag nog een prachtig initiatief voor je. Hij organiseert in RADION de vierde editie van Homeless Homies, een dagfeest waarbij alle dj’s – van Ryan Elliot tot Ellen Allien, NVST, Paula Temple en Comrade Winston – voor niks komen draaien en alle opbrengsten naar het goede doel gaan.

Vrijdag 21 oktober | The Crave x HÖR @ RADION

Als je houdt van messcherpe en loeisnelle elektronica zit je ook op vrijdagavond goed in RADION, waar de Hagenezen van The Crave de handen ineenslaan met de ieders favoriete streamingbadkamer HÖR. En dan willen we je met name richting de Bovenkamer wijzen, want daar komt het vermaarde Ilian Tape-label je de hele nacht om de oren slaan met een all star line-up van Djrum (afgelopen zomer nog te horen bij Drift Festival), Skee Mask en Zenker Brothers. Helemaal onderin de club vind je Cinnaman en de getalenteerde Maastrichtenaren van Plata Morgana.

RADION Amsterdam
RADION Amsterdam

Vrijdag 22 & zaterdag 23 oktober | Breakfast Club @ Hemkade

We horen je denken: clubontbijt?! Oh jazeker. Breakfast Club is al tijden een van de meest bijzondere clubfeesten van de hoofdstad en heeft een buffet waar je U tegen zegt. Zowel food- als muziekwise. Door de jaren heen heeft het een reputatie opgebouwd als de after der afters, waar je naast een waanzinnig fijne sfeer ook een smoothie op de dansvloer kunt proeven. Komend weekend pakken ze dubbeldik uit met een editie aan de noordkant van het IJ op een locatie waar de ravegeschiedenis langs de muren druipt. Onze krenten uit de pap: AceMoMA, D. Tiffany & Roza Terenzi, Marcel Dettmann & DJ Stingray, Z@P, Dr. Rubinstein & Freddy K, Paramida, Eris Drew & Russel EL Butler en Evan Baggs & Quest.

Bonustip: struin lekker rond

Je ADE-weekend tot op de minuut uitstippelen niet zo jouw ding? Gelukkig zijn er genoeg evenementen in onze hoofdstad tijdens dit weekend waar je géén ticket voor nodig hebt. ADE is het uitgelezen moment om door de straten te struinen en je te laten verrassen door alles wat er plaatsvindt. Wil je liever toch iets meer houvast in het ontdekken van alles wat ADE te bieden heeft? Bekijk dan eens dit artikel van 3voor12. Ze hebben een overzichtelijk lijstje gemaakt van de gratis evenementen de komende dagen, zodat je in ieder geval een richtlijn hebt in het maken van jouw keuzes.

Toch liever een feestje dichter bij huis? Herfstdrift Festival 2022 vindt plaats op 25 & 26 november 2022. Zaterdagtickets zijn uitverkocht, vrijdagtickets zijn te koop via www.driftomtedansen.nl/tickets.

Deel dit artikel: