fbpx

De route van onze programmeur

We vroegen onze programmeur naar zijn route tijdens Drift Festival 2019 en kregen maar liefst 32 tips voorgeschoteld!

Vrijdag 7 juni:

20:00 – 23:00 – Drift Festival Openingsconcert / Concertgebouw De Vereeniging

British Murder Boys, Jameszoo en The Leap – 3 artiesten die ik enorm bewonder – zijn de afgelopen maanden In Residence geweest bij de Willem Twee Studios; een van de meest bizarre studio’s die ik ooit heb gezien. Hier hebben ze een week lang materiaal verzameld op oude apparatuur tot wel 70 jaar oud, waar ze vervolgens thuis mee aan de slag gegaan zijn. Vanavond krijgen we het eindresultaat van deze unieke studiosessies te horen tijdens een live concert in Concertgebouw De Vereeniging. Niet alleen omdat het Openingsconcert de officiële aftrap van Drift Festival is, maar ook omdat je deze artiesten zelden tot nooit in een setting als deze te zien en te horen krijgt, ben ik rete-benieuwd.

Zaterdag 8 juni:

14:00 – Kennedy / NYMA
Dag 1 van een heel weekend gevuld met muziek! Ik trap ‘m af bij de NYMA, waar Kennedy speelt. Nick is betrokken bij het zeer interessante label Music For Memory en werkt in Red Light Records. Z’n selecties zijn tof, dus ik kan iedereen aanraden vroeg te komen en je dag in te luiden bij de NYMA!

Heb nog wel een aanrader trouwens. Check hier Kennedy’s Truss podcast welke gestaag opbouwt naar groovende houseplaten. Als je het mij vraagt, is dit hoe je een podcast moet opbouwen.

16:00 – Ahmed Fakroun live / Magia
Het Magia podium gaat van start, en wel met Ahmed Fakroun! Het is aan deze Libische held om de eerste noot te slaan op ons gloednieuwe live-podium, waar hij met band en al zal optreden. Hij is vooral bekend van Soleil, Soleil, welke in ’87 is uitgekomen en waarvan in ’16 een repress beschikbaar is gekomen. De track Love Words van het gelijknamige album is mijn favoriet!

17:00 – The Leap live/ Elektrabel
Darko Esser en Han Frissen draaien al een hele tijd mee, maar blijven onvervalst en verfrissend uit de hoek komen. Zo besloten zij onlangs samen live te gaan optreden onder de noemer ‘The Leap’, een liveset vol hardware en improvisatie. Deze act kon niet ontbreken op de Drift weekender. Techno TIP!

17:00 – Andrey Pushkarev / De Achtertuin by The Tribe
Tsja, en dan speelt je grootste Russische held tegelijkertijd. Rennen dus. Niemand weet mij zo te mee te nemen met z’n melodieuze, diepe en bezwerende sound als Andrey. Dat bewees ‘ie wel in de podcast welke hij voor ons opnam!

18:00 – Mafalda / Drohme
Deze Portugese runt samen met Floating Points het reissue label Melodies International. Sinds een aantal jaren brengt ze de zon me naar Londen, waar ze tegenwoordig woont. Soul, Disco, Brazil en tropical jazz is wat de klok slaat. Dit is een act die je niet vaak ziet op Drift of überhaupt in Nederland. Niet te missen!

18:30 – Orlando Julius & The Heliocentrics live / Magia
Je krijgt niet elke dag de kans om Orlando Julius met zijn band live te zien spelen. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste Afrikaanse muzikanten uit zijn tijd. Hij zal blijven optreden tot hij erbij neervalt en doet dit al sinds de jaren ’70. Must see! Disco Hi-life!

19:30 – Ion Ludwig live / De Achtertuin by The Tribe
Allemaal de Boiler Room van Ion Ludwig gezien een paar maanden geleden? Fantastische artiest met een even zo goede liveset. Zin in!

20:00 – Eten en Boomshakalak checken
Na een bord poffertjes bij één van de vele foodtrucks gescoord te hebben, check ik onze Nijmeegse vrienden van Boomshakalak in de garage. Ze zijn hét dub en reggae front uit Nijmegen en zetten al jaren een totaal eigen vibe neer op Drift Festival. Top om ze er weer bij te hebben, irie vibes!

20:15 – Mark Grusane / Drohme
Wie naar de sets van Mark Grusane luistert, kan ver weg nog echo’s horen van de pioniersjaren in Chicago, toen Amerikaanse disco samensmolt met Europese electronica en wat uiteindelijk house werd. Marks specialiteit mag dan disco zijn, toch laat hij je duidelijk horen waar de Chicago house vandaan komt. Onlangs zette hij Brebl al in vuur en vlam bij een avond van Blauwdruk. TIP!

20:45 – Axel Boman / NYMA
Tropisch, elegant en opzwepend. Zo zou ik de house en disco van de Zweedse Axel Boman het beste kunnen omschrijven. Wist je trouwens dat hij samen met John Talabot het roemruchte Talaboman vormt? Het album ‘The Night Land’ is een van m’n favorieten, maar ook solo weet Boman me al jaren te verrassen. Als DJ brengt Axel altijd precies datgene wat een dansvloer nodig heeft. Dansbaar, episch, verassend en energiek.

21:00 – British Murder Boys live / Elektrabel
Bruut en ontzagwekkend zijn de beste woorden om een fenomeen als British Murder Boys te omschrijven. Surgeon en Regis hebben allebei hun sporen als Britse technopioniers ruimschoots verdiend, maar om de twee Birminghammers samen op een podium te zien vlammen is een ervaring op zich. Techno zonder concessies, the British Murder Boys komen om te murderen.

21:30 – Marcos Valle / Magia
Een van de meest geliefde culthelden in Brazilië – en ook ver buiten zijn eigen landsgrenzen – is Marcos Valle. Sinds de jaren ’60 is de bossa nova legende al actief en scoorde hij hits die je nu in de club in ons eigen land hoort, maar dan 30 jaar later. Kwam opnieuw in de belangstelling mede dankzij het Engelse label Far Out.Records. Lees & luister dit en je weet waarom je deze artiest niet mag missen!

 22:00 – DJ Bone / Elektrabel
De inmiddels in Nederland woonachtige & goedlachse DJ Bone, afkomstig uit Detroit laat zijn afkomst altijd duidelijk naar voren komen in de muziek. Techno waar de funk vanaf druipt, tel daarbij op dat er weinig DJ’s zo goed en energiek mixen als hij en je hebt de perfecte afsluiter van het festival te pakken.

22:00 – Avalon Emerson / Vasim
Een minstens net zo goed alternatief is om de Vasim in te duiken, waar Avalon Emerson zal spelen. Ik ken weinig DJ’s die spannender mixen dan zij en dat bewees ze wel vorig jaar tijdens Lowlands in de X-Ray. Een vibewoman pur sang!

00:00 – 06:00 – Nachtdrift / Brebl
Door naar Nachtdrift, dit jaar in een van de sickste clublocaties van Nijmegen: de Brebl. Daar staan twee hele bijzondere B2B’s op het programma:

Avalon Emerson en Roi Perez sluiten de hoofdzaal van de Brebl 3 uur lang af, en als je hen overdag hebt gehoord weet je dat je dit niet wilt missen. Mocht je hen overdag juist hebben gemist, is dit je kans om de dag passend af te sluiten!

De andere bijzondere B2B is tussen onze Belgische zuiderburen San Soda en Red D, die als Nick Berlin en Max Erotic floreren in de tweede zaal. Dat deze heren samen draaien is an sich niet zo bijzonder, maar wel onder dit alias, ook wel bekend als Club Belgique. Ze draaien de hele nacht in de 2e zaal en nemen je mee in een verhaal langs de geschiedenis van de Belgische clubsound van zeker 3 decennia. Die donkere, sexy en unieke sfeer die de clubscene in België bijna het spuugbeeld van het land zelf maakte: nogal vreemd, maar vooral toch heel interessant. C’est chique, c’est fantastique!

Zondag 9 juni:

13:00 Roel Zweers / Elektrabel
Talent uit eigen stad opent de machtige Elektrabel. Roel Zweers is een jonge, energieke DJ die uitblinkt door zijn spannende breaks en snelle overgangen, balancerend op het snijvlak van house en techno. Altijd een verrassing en een mooie opener van onze tweede festivaldag!

14:00 Jasmin / Vasim
De trots van Enschede start om 14:00 in de Vasim! Check haar shows op Red Light Radio, waarin haar sets al-tijd uitblinken in vastberadenheid en originaliteit. We hebben er weer zin in!

15:00 Indigo Æra / Elektrabel
Jasper Wolff & Maarten Mittendorf zijn al jaren een vaste waarde  in de technowereld en met hun gelijknamige label brengen zij al sinds 2011 platen uit. Toch is dit pas de eerste keer Drift voor beide heren! Niet te missen voor de technoliefhebber. Deeeppp!

15:30 Octo Octa / NYMA
Octo Octa is hartstikke aan. Haar sets zijn opzwepend, maar altijd met een warme sound die je laat dansen tot de laatste noot. In een extra intieme NYMA stage is deze boeking een van m’n favorieten. Net als deze plaat trouwens!

16:00 – Volcov & Patrick Gibin / De Achtertuin by Blauwdruk
Op het best verstopte podium van Drift Festival, De Achtertuin (op zondag hosted by Blauwdruk) krijgen Volcov en Patrick Gibin 3 uur de tijd om de dansvloer te laten swingen. Onlangs bracht Patrick deze plaat uit, welke de komende jaren in mijn platentas blijft vanwege zijn tijdloze geluid. En ja – ik was in cloud nine bij het horen van deze plaat. Vocal house ten top en wederom een flinke TIP!

17:00 – Wally Badarou live / Magia
Je slaat stijl achterover als je hoort bij welke grote producties deze man allemaal bij is betrokken, wat Niels (Arp Frique) haarfijn uitlegt in onze Bakkie Bakkie special. Het is pas de tweede keer dat deze levende legende in Nederland optreedt en dat maakt Wally een van de meest bijzondere artiesten van de zondag. Over de afgelopen jaren zijn veel van zijn platen als reissue uitgekomen waardoor velen niet meer enkel voor woekerprijzen te koop zijn :-)! Deze plaat komt van zijn debuut album – Back To Scales Tonight!

17:15 – Gerd Janson / NYMA
Deze Duitse deep house don breekt met zijn Running Back label een lans voor de warmere analoge house; tijdloos, maar urgent. Zijn DJ-sets stellen nooit, maar dan ook nooit teleur. In 2017/2018 knalde Gerd Janson ons nog het nieuwe jaar in tijdens onze Nieuwjaarsdans, maar nooit eerder was de Duitser op ons lentefestival. Tot nu!

18:15 – De Sluwe Vos live / Vasim
Heugelijk nieuws: De Sluwe Vos heeft zichzelf het afgelopen jaar helemaal opnieuw uitgevonden, met als resultaat een spiksplinternieuwe, compleet analoge live show. Zijn liveshow speelt hij maar bij een select aantal events, waaronder Drift. Wie Robert een beetje heeft gevolgd, weet dat hij graag uitstapjes maakt naar verschillende stijlen: electro, UK, Chicago. De grote gemene deler is een ongekende rauwheid. Niet te missen dus!

19:00 – Sadar Bahar / Blauwduk
Al vanaf de jaren tachtig is deze levende legende als een krankzinnige platen aan het verzamelen. Op 9 juni maakt hij zijn debuut in Nijmegen en daar heb ik LANG op gewacht! Z’n sound is trouw aan de oorsprong van house: veel vocalen, echte instrumenten, warmte en liefde op de vloer. Of ‘Soul in the Hole’, zoals Bahar het zelf noemt. Hoe dan ook, Sadar Bahar is een waar genot om naar te luisteren!

19:00 – Ben UFO / NYMA
Met een vliegende schotel als achternaam moet je natuurlijk een beetje buitenaards uit de hoek komen. En dat doet Ben, keer op keer. De bijster originele combinaties van de innemende Brit pakken wonderwel altijd goed uit. Van pompende house tot obscure breaks en alles ertussenin, geen genre blijft ongemoeid, geen dansvloer onberoerd. Eigenlijk kunnen we je alleen al dit fragment op Herfstdrift laten horen, dan weet je genoeg.

19:15 – Arp Frique & Family live / Magia
The man himself! Curator van het hele Magia podium, maar vooral ook een fantastische artiest. Met Nos Magia heeft Arp Frique heel wat kantooruren bij ons doorgebracht en kregen we telkens een beetje meer zin in zijn show op Drift Festival 2019. Een must!

21:30 – The Mauskovic Dance Band live / Magia
Ons Magia podium wordt afgesloten door The Mauskovic Dance Band, die onlangs het gelijknamige album uitbrachten. Met het energielevel zit het wel goed bij deze act, dus hou er maar rekening mee dat de Magia in vuur en vlam staat tijdens de laatste uurtjes. Dit is mijn favoriet van het album: Space Drum Machine. 21:30 – Magia stage. Wees erbij!

21:00 – CEM / Vasim
Samen met Nicolas verhuisde CEM enkele jaren geleden van Wenen naar Berlijn, waar hij het inmiddels razend populaire gay party collectief Herrensauna begon. Hier geeft hij de Berlijnse gay ravers nog steeds hun maandelijkse dosis van-dik-hout-zaagt-men-planken techno, waar je niet zonder kleerscheuren vanaf komt.

21:00 – Benny Rodriques / NYMA
Geen Drift zonder Benny!

21:00 – Rebekah / Elektrabel
Op ieder potje past een deksel en zo past Rebekah perfect op de Elektrabel. Haar rauwe, industriele sound en de gelijkwaardige look & feel van de Elektrabel lijken wel voor elkaar gemaakt te zijn. Voor wie nog even alles wilt geven tijdens de laatste uurtjes van Drift Festival, is dit de tip van de dag!

23:00 – 05:00 – Nachtdrift / Brebl
Drift is Nijmegen, dus met wie wil je nou liever afsluiten dan met talent uit eigen stad! Roel Zweers, Sanja en Zaza zorgen ervoor dat de eerste Drift weekender knallend wordt afgesloten. Het is ook het moment waar wij als team elkaar in de armen mogen vallen, want we hebben het toch maar mooi weer geflikt samen!

Voor de zondag van Drift Festival 2019 zijn nog kaarten beschikbaar, je vindt ze hierrrr!

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.