fbpx

Dit kun je verwachten tijdens ‘De Nacht’

En toen was er opeens groen licht: vanaf 30 juni mogen clubs en festivals weer los! Het maakt de eerste editie van ‘De Nacht‘, onze nieuwe samenwerking met Radboud Reflects, Doornroosje en Open Source Radio, extra bijzonder. Aanstaande vrijdag is het zover en ontvangen we wetenschappers, kunstenaars, artiesten en cultuurliefhebbers in Doornroosje die zich zullen ontfermen over de vraag waarom de nacht voor zoveel mensen zó belangrijk is. Wat je op 18 juni in Doornroosje kunt verwachten, lees je hier.

Persis Beckering
De nacht. Voedingsbodem voor verandering? – Schrijfster Persis Bekkering
Begin jaren negentig onthaalden massa’s extatische ravers op house- en techno de toekomst. Tegelijkertijd werd het einde van de geschiedenis afgekondigd en bleef het kapitalisme over als enige alternatief. Rave was vanaf het begin een utopische beweging die de plek innam van de verdwenen ‘grote verhalen’ van de twintigste eeuw.

Maar het was volgens Persis Bekkering vooral een echo van een utopie: wel de vorm – het gezamenlijke en de euforie – maar zonder politieke agenda. In haar lezing onderzoekt ze of het nachtleven van na de pandemie nog een voedingsbodem kan zijn voor politieke verandering.

Persis Bekkering is literatuurcriticus voor NRC Handelsblad en schrijft columns, proza en essays voor onder andere De Gids, Mister Motley en De Nederlandse Boekengids. Dit jaar verscheen haar boek Exces, waarin ze rave-beweging als laatste utopie bespreekt. Daarnaast maakte ze de podcast, Laatste utopie, waarin ze de politieke en sociale betekenis van het nachtleven onderzoekt.

Albert van Abbe
NONDUAL (Ambient) Live A/V
Het tweede solo-album van audiovisueel kunstenaar Albert van Abbe is in aantocht, en in tegenstelling tot zijn eerdere werk – dat het best omschreven kan worden als absorberende en soms ongegeneerd harde techno – voeren ambient en ondefinieerbare elektronica hier de boventoon. Niet heel verrassend, gezien NONDUAL geïnspireerd is op het non-dualisme en luisteraars aan het denken wil zetten over hun eigen zijn. Van Abbe neemt tijdens De Nacht een uitgebreid scala aan licht- en geluidsapparatuur mee waarmee hij je een hersentintelend voorproefje geeft van zijn aankomende release.

Vincent Meelberg
Muziek en je lichaam | muziekwetenschapper Vincent Meelberg
Nog voor je brein doorheeft wat een beat met je doet, heeft het lichaam allang gereageerd. Denk aan kippenvel dat je krijgt door die ene ‘drop’ in de beat. Muziekwetenschapper Vincent Meelberg bespreekt de rol van het lichaam bij muziekbeleving en het spel van spanning en ontspanning dat muziek met je speelt.
Als we muziek beleven en dansen verwerken we onze emoties. In de nachtclub doen we dat bovendien samen, een belangrijk onderdeel van deze ervaring volgens Vincent Meelberg, die iedere keer weer uniek maakt.

Vincent Meelberg is muziekwetenschapper aan de Radboud Universiteit, Universiteit Leiden en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij is mede-hoofdredacteur van het online Journal of Sonic Studies. In zijn onderzoek richt hij zich op de relatie tussen muzikale praktijken, interactie en creativiteit. Daarnaast is hij contrabassist in verschillende jazz-ensembles en sound designer.

Max Frimout & Alesya Dobysh
Dans en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hoe ziet dat er letterlijk uit? Hou die vraag in je achterhoofd als gearfreak en modulair artiest Max Frimout en fusion danseres Alesya Dobysh samenkomen met hun intuïtieve live performance, waarin deze twee kunstvormen letterlijk met elkaar in verbinding komen te staan en geluid en beweging elkaar uitdagen tot een grensverleggende ervaring.

Bas Bloem
Dans en je brein | Neuroloog Bas Bloem
Neuroloog Bas Bloem bespreekt de effecten van muziek en dans op onze brein. Hij vertrekt vanuit de ziekte van Parkinson, waar muziek en dans een belangrijk uitgangspunt zijn voor het behandelen van deze bewegingsstoornis. Het zijn ritmegenerators die onze motoriek en emoties beïnvloeden. Vanuit daar bespreekt Bas Bloem het positieve effect van dans voor ons allemaal.

Bas Bloem is hoogleraar Neurologie aan het Radboud UMC en hoofd en oprichter van het Expertisecentrum voor Parkinson & Bewegingsstoornissen. Hij zit in de redactie van verschillende nationale en internationale tijdschriften en heeft meer dan 800 publicaties op zijn naam staan. Bas Bloem is bekend vanwege zijn onderzoek naar de ziekte van Parkinson, waarbinnen veel wordt gekeken naar de effecten van muziek en dans.

Cees de Beer (Nachtburgemeester Nijmegen)
Spoken word | Nachtburgemeester Cees de Beer
Nachtburgemeester Cees de Beer vat de avond samen in spoken word. Hij reageert op de woorden, klanken, bewegingen en kleuren, en stuurt je naar huis met een boodschap om over na te denken. Van een lach tot een traan neemt hij je mee in een roetsjbaan van woorden en emoties.
Cees de Beer is sinds oktober 2019 Nachtburgemeester van Nijmegen. Zijn hoogste doel is om de Nijmeegse nacht inclusiever, veiliger, diverser, verrassender en uitnodigender te maken. Naast Nachtburgemeester is hij spoken word artist en oprichter van Mensen Zeggen Dingen.

Tickets voor ‘De Nacht’ in Doornroosje zijn uitverkocht. Het hele evenement is online (gratis) te volgen via www.opensourceradio.nl.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.