Hoe we Drift verduurzamen

Al jaren werken we hard aan het vergroenen van onze evenementen en het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Deze ‘duurzaamheidsdrift’ werd eind 2022 beloond met de Gelderse Pauwenveer, uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds aan het Gelderse festival dat zich in 2022 het meest positief heeft ingezet voor het thema duurzaamheid.

Terug naar overzicht

Onderdeel van deze prijs is een geldbedrag van €25.000,-, die ons in staat stelt om nog dieper in het belangrijkste vraagstuk van onze tijd te duiken. Hieronder lees je wat we doen, en hoe we ervoor zorgen dat Drift en duurzaamheid in de toekomst hand in hand gaan.

Van sociaal tot ecologisch: duurzaamheid is een (nogal) breed begrip. Dat laat echter onverlet dat we ons op alle fronten hard proberen te maken om het NYMA-terrein, Nijmegen en de wereld om ons heen net dat beetje beter achter te laten dan dat we ze tegenkwamen. Zo draaien we sinds 2018 100% op groene stroom, is er een volledig vegetarisch voedselaanbod voor bezoekers en crew en wordt er zoveel mogelijk lokaal ingekocht om ondernemers en organisaties uit de buurt te ondersteunen.

Maar er is meer. We maken gebruik van een circulair bekersysteem, en verwerken het afval voor het opwekken van stadswarmte. Hierdoor zien we in gebruikte materialen geen afval, maar een potentiële nieuwe grondstof. Bovendien maken we sinds 2022 voetafdruk van onze festivals meetbaar om te zien welke duurzaamheidsmaatregelen we de komende jaren nog meer kunnen nemen om onze voetafdruk verder te verkleinen. Daar gaat de Gelderse Pauwenveer ons een heel stuk bij helpen. 

Drift Festival 2022 / Foto: Tim Buiting

Onderzoek

Om nieuwe stappen te zetten is het onderzoeken van onze mogelijkheden – en kansen – van groot belang. Niet voor niets dat we afgelopen jaar zijn begonnen met het nauwkeurig in kaart brengen van onze impact. Om te ontdekken wat het bij elkaar brengen van meer dan 14.000 mensen betekent, hebben we in samenwerking met Flux een zogenaamde Material Flow Analysis gemaakt. Die laat precies zien wat er allemaal opgewekt en verbruikt wordt rondom- en tijdens zo’n festivaldag. Denk aan de broeikasgasemissies van artiestenvervoer tot het verantwoord gebruiken van grondstoffen. Dit laatste is inmiddels uitgewerkt tot een infographic en maakt het materiaalverbruik inzichtelijk: van groene stroom tot water, plastic, uitstoot tot het bier en zelfs bamboe. Meer weten? Neem hieronder een kijkje!

 

 

Sociale duurzaamheid

Zoals je weet is duurzaamheid is meer dan ecologie alleen, en is het begrip milieu ook iets sociaals. We proberen elk jaar de wereld om ons heen net dat beetje beter te maken door actief samen te werken met lokale initiatieven die kwetsbare of onderbelichte doelgroepen ondersteunt. En omdat we een kind zijn van onze omgeving vinden we het ontzettend belangrijk dat Drift onze mooie stad stimuleert.

Zo hebben we de handen ineen geslagen met Homebass, fristen we een daklozenopvang op en hielpen we mensen zonder thuis warm de winter door, maken we onze events samen met Quiet toegankelijk voor mensen met een kleine portemonnee, overbruggen we generaties en laten we ouderen weer dansen in Drift’s Danspaleis, zorgen er awareness-teams voor onze bezoekers en bieden we een springplank voor (lokaal) talent. Last but not least is er nog De Week van Drift voorafgaand aan onze lente-ontmoeting die in 2022 in het teken van de ondergeschoven positie van vrouwen in de opkomst van de elektronische muziek en de acceptatie van queerness stond. 

Drift Festival 2022 / Foto: Tim Buiting
"Dit dance evenement doet het net even anders dan veel andere evenementen." Leo Weterings, Kwartiermaker Stichting NYMA

We zijn er nog niet..

Want: het kan en moet beter. Bovendien is het onderdeel van onze verantwoordelijkheid om naast te onderzoeken, ook te laten zien op hoeveel verschillende vlakken we verschil kunnen maken. Ook jij als bezoeker. Duurzaamheid is iets wat hand in hand moet gaan met alle dingen die we doen.

Het komende jaar blijven we nieuwe plannen (en resultaten) delen. Wil je meer weten of helpen? Neem dan contact op met ylva@driftomtedansen.nl.

Drift to explore more

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.