Plaid opent Drift Festival in Roosje, en dit is waarom je daar bij wilt zijn

19 mei 2022

Op vrijdag 10 juni warmen we op in Doornroosje met een legendarisch duo dat al dertig jaar dansvloeren op zijn kop zet, en de wereld veroverde met vlammende releases en vooruitstrevende geluiden. Jazeker: Plaid komt onze herrijzenis openenen, en wonderkind RDS (die je kent van De Lichting) is er ook bij. Waarom je dit optreden dus echt niet mag missen? Dat lees je hieronder.

The Black Dog
“I’m sitting in my room imagining the future.” In 1989, toen we hier bij Drift nog niet eens in de wieg lagen, waren de Plaid-heren Andy Turner en Ed Handley al onderdeel van het revolutionaire elektronische toptrio The Black Dog, dat als doel had om techno van de dansvloer naar de huiskamer te halen. Je kunt het je waarschijnlijk nauwelijks meer voorstellen, maar het was in de vroege jaren negentig allesbehalve normaal dat elektronische muziek iets was om naar te luisteren – in plaats van op te dansen. The Black Dog bracht daar verandering in. Onder andere langs dit nummer.

Originators: hoe Plaid de vroege dagen der dance vormde
Die vroege jaren negentig waren wat dance betreft een ware free for all. Het Engelse label Warp Records – het muzikale thuis van Aphex Twin, Prefuse 73, Autechre, LFO en Boards of Canada – was destijds dé experimentele proeftuin voor wat er mogelijk was met elektronische instrumentatie, en Plaid was daarbinnen een vormende kracht. Van IDM tot techno: tegenwoordig zijn maar weinig generatiegenoten nog steeds zó actief als de Britse heren. Hoe ze al die tijd relevant bleven hoor je hier het best in terug.

Van b-boys tot rave-grootheden
In de jaren tachtig stonden hiphop en dance nog in de kinderschoenen, maar als pubers uit een slaperig dorpje in de buurt van het oost-Engelse Ipswich waren Ed en Andy al totaal in de ban van alles wat er in die hoek gemaakt werd. Van graffiti en breakdance tot Afrika Bambaataa en Cybotron. Toen de rave-cultuur, met gigantische feesten langs de snelweg en op verlaten vliegvelden, in het begin van de nineties zijn entree maakte, waren ze er dan ook als de kippen bij: “There was a real existential philosophical thing to raving. This sense of love – which we were deluded enough to think really could transform the world – but also rebelling against Thatcherism, and rejecting macho culture, rejecting this beer-drinking, macho, gotta-be-a-geezer thing. Being colourful, enjoying dancing and music for the sake of it, being part of a friendship group who did that together, having a social scene that wasn’t just based on mating rituals. It felt important.” En dat was het ook. 

Remixes voor de groten der aarde 
Turner en Handley zijn al die tijd buitengewoon behept geweest in het populair maken van elektronica. Al was het maar, omdat ze opgepikt werden door revolutionaire artiesten als Björk, die ze niet alleen inschakelde voor meerdere remixes maar ook meenam op tour. Niet voor niets dat hiphop-originator Grandmaster Flash en UK-pionier Matthew Herbert ze ook inschakelden voor bijzondere herinterpretaties. 

RDS, een toptalent van De Lichting
Het collaboratieve collectief De Lichting gooit de laatste jaren hoge ogen, en RDS is een van de talentvolle exponenten van de Amsterdamse groep. De jonge jazz-fanaat heeft een ongenadig gevoel voor grooves en weet als geen ander hoe je ritmes kunt vangen in buitengewone producties. Hij maakt zijn live-debuut in Roosje. Wat je kunt verwachten hoor je hier

Genoeg te ontdekken dus in de week van Drift Festival 2022. Naast Plaid live & RDS live (De Lichting) kun je in Nijmegen de hele week terecht voor een heuse openingsweek, met onder andere de filmvertoning van Sisters with Transistors, de Rave Experience, en Planet Rose is op Drift. Tickets voor Plaid zijn hier verkrijgbaar.

Deel dit artikel: