Op Drift met Darko Esser

5 april 2017 | podcast

Tijdens Drift Witte Donderdag vieren we maar liefst drie verjaardagen in een uitverkocht Doornroosje. Een van de feestvarkens op deze avond is Darko Esser, een sleutelfiguur in de Nijmeegse danswereld. 13 april zal hij samen met Doka en Mirella Kroes de Paarse Zaal in beslag nemen. Omdat we meer dan nieuwsgierig zijn naar de manier waarop Darko zijn 41e levensjaar in zal stappen, nam hij een podcast voor ons op en stelde we hem daar een paar vragen over.Vertel ons eens iets meer over deze podcast?

Het is een podcast onder mijn Tripeo alter ego, waar ik de laatste jaren het meest mee optreed. Aangezien dit een podcast ter gelegenheid van Witte Donderdag is en ik met Mirella Kroes en Doka mijn verjaardag in de Paarse Zaal vier, leek dit de meest logische keuze. Ik gebruik voor podcasts vrijwel altijd opnames van shows, omdat dat een beter inzicht geeft in hoe ik draai dan wanneer ik een studiomix opstuur. Deze is opgenomen in BASIS (Utrecht) op 18 maart. Het was een hele toffe avond in 1 van Neerland’s beste clubs, wat je denk ik ook wel terug kunt horen. Ik voel me in BASIS altijd ontzettend vrij.

Wat was je allereerste gig en hoe verliep dit?

Mijn allereerste DJ-gigs waren bij concerten, aangezien ik in 1995 als concert-DJ ben begonnen. Ik zou eerlijk gezegd niet meer weten bij welke band mijn eerste optreden was. Mijn eerste puur elektronische gig kan ik me nog wel herinneren. Dat was niet veel later dat jaar als ik me niet vergis, tijdens een Drum & Bass avond in de kelder van de Troubadour in Groningen. Destijds best wel een foute tent, maar de kelder was echt heel leuk. Ik bezat over nul kennis omtrent beatmachen en had er zelfs nog nooit van het begrip gehoord. Ik vond de muziek heel tof en mixte op intro’s, breaks en outro’s over. Volgens mij viel niemand dat toen op. Pas een half jaar later kwam ik er via nieuwe vrienden in de dancescene achter dat je met de pitch control van de platenspelers de tempo’s van de verschillende platen gelijk kon trekken. Ik kwam via de punkscene de elektronische muziek binnen en kende in eerste instantie niemand die me de ‘regels’ kon uitleggen, dus verzon ik ze zelf maar.

Je wordt binnenkort 40, heb je nog muzikale dromen die je wil waarmaken?

Ik ben best wel een dromer, maar niet zozeer over mijn eigen ‘carrière’. Ik heb al veel meer bereikt dan ik ooit gedacht had te kunnen bereiken. Ik hou ervan om mijn ambitieniveau laag te houden, zodat ik alles wat meezit als een meevaller ervaar. Aan de ene kant zie ik mezelf als een ‘lifer’ in de muziekwereld, maar tegelijkertijd ben ik niet bijzonder ambitieus als het gaat om optreden in de tofste clubs of op de grootste festivals. Ik speel liever op de plekken waar ik me echt thuis voel en dat zijn over het algemeen clubs en festivals die zich buiten het oog van de media bevinden. Ik wil vooral een leuke tijd hebben, bijzondere mensen ontmoeten en niet de hele tijd bezig zijn met mijn eigen profiel, ‘merk’ of hoe het in de eredivisie tegenwoordig ook mag heten. Ik kom er door mijn werk als programmeur veel mee in aanraking en in die hoedanigheid is dat oke, want hoort bij het werk. In mijn artiestending en mijn labels heb ik veel meer vrijheid in hoe ik het wil invullen en kies ik heel bewust om in de luwte te blijven.

Dat was het lange antwoord, het korte is: nee ik heb geen dromen die ik nog wil waarmaken LOL.

Als jij je jongere zelf één advies zou mogen geven, wat zou dat zijn?

Experimenteer, ga all out en wees niet bang fouten te maken. Muziek is vrijheid van expressie, laat niemand je opdringen hoe je dat moet invullen.

Je viert je verjaardag op Drift Witte Donderdag. Heb je nog cadeauwensen?

Lief dat je dat vraagt. Een kinderhand is snel gevuld, dus een zaal vol leuke, enthousiaste mensen en vrienden is voor mij een perfect cadeau.

X

Darko

Deel Op Drift met Darko Esser op facebook