Op Drift met Stefan Vincent

31 mei 2017 | podcast

Muziek zegt vaak zoveel meer dan woorden, ook bij het introduceren van Stefan Vincent. Zijn voorliefde voor klassieke muziek, diepe technogeluiden en abstracte kunst komt volledig tot z'n recht in zijn laatste EP: 'All That's Love Has Been In Vain'. Naast dat Stefan een podcast voor ons maakte en we een interview met hem afnamen, heeft de technoproducer ook een raadsel voor de lezer zelf. Met het juiste antwoord maak je kans op zijn prachtige laatste EP, wiens artwork van Stefans eigen penceel komt.Hey Stefan, thanks voor je podcast! Kun je ons vertellen hoe deze podcast tot stand is gekomen?

Ik heb deze podcast benaderd zoals ik mijn liveset meestal speel, oftewel door wat subtieler en dieper beginnen en tegen het einde aan wat steviger te spelen. Normaal als ik een dj-set draai doe ik dat met CDJ's en USB, maar deze podcast heb ik gemaakt met Ableton zodat ik wat meer vrijheid heb in het maken van loops en edits.

De artwork van je nieuwe EP ‘All That's Love Has Been In Vain’ heb je zelf ontworpen. Staan jouw schilderwerken altijd in relatie met je muziek?

Mijn schilderwerk staat altijd in relatie tot muziek, al is het niet altijd mijn eigen muziek. Als ik schilder luister ik nooit mijn eigen muziek, meestal klassieke muziek. Canto Ostinato van Simeon ten Holt is een absolute favoriet, ik kan helemaal in trance raken als ik begin te schilderen terwijl ik dat luister. Bijna een soort meditatie. Het artwork voor mijn laatste EP heb ik gemaakt op de manier waarvan ik denk dat het bij de muziek past, maar dat is doorgaans niet de insteek van hoe ik mijn schilderijen maak. Normaal gesproken denk ik niet na bij wat er gebeurt maar laat ik het gewoon gebeuren, ik probeer er juist zo weinig mogelijk bij na te denken. Op die manier krijg ik het meest 'echte' resultaat en kan ik het beste wat ik voel vertalen naar een kleur. Klinkt wel een beetje pretentieus, maar zo ervaar ik het.

Jaren geleden draaide Jeff Mills op Herfstdrift zomaar een van jouw platen. Kun je ons vertellen hoe dat gebeurde?

Ik was een aantal jaren geleden samen met Dimi Angélis op herfstdrift en had een CD met nieuwe tracks meegenomen om aan Jeff te geven. Eenmaal aangekomen en goed en wel geïnstalleerd met een biertje vlak naast de dj-booth realiseerde ik me dat ik de cd in de auto had laten liggen en eigenlijk ook geen zin meer had om 'm op te halen. Uiteindelijk toch maar even heen en weer gelopen, maar omdat Jeff te laat was niet meer de mogelijkheid gehad om em zelf af te geven. Via de stagemanager toch nog in Jeffs handen terecht gekomen gelukkig. Natuurlijk hoopte ik wel dat ie ook meteen 1 van de tracks zou draaien maar had er niet echt op gerekend, dus toen ik op een gegeven moment bier ging halen en een voor mij erg bekende baslijn hoorde, trok ik meteen een sprintje naar de voorkant van de tent - met 3 inmiddels lege bierglazen - en sprong het podium op om het moment vast te leggen. Heb hem na afloop uiteraard bedankt, ik wist wel dat ie al tracks van me draaide maar had het nog niet eerder zelf meegemaakt. Kleine mijlpaal in mn muzikale bestaan op dat moment.

Welke DJ op het Drift Festival 2017 programma zou je dit jaar graag een van je platen overhandigen?

Dat zijn er een aantal. Allereerst Sandrien, zij heeft me van begin af aan al gesupport en ze heeft m'n nieuwe plaat nog niet. Daarnaast Steve Rachmad, een van m'n grootste invloeden, en als laatste Deniro, omdat het een mooie vent is met een goeie muzieksmaak.

We horen veel variatie in je muziek, van stomende techno tot bijna klassieke ambient. Hoe wil je hier de komende jaren invulling aan gaan geven?

Momenteel ben ik me meer aan het verdiepen in klassieke muziek en dat blijf ik de komende jaren ook nog doen. Daarnaast ben ik nog met een ander heel tof project bezig wat compleet anders wordt dan ik hiervoor heb gedaan, maar daar kan ik nog niks over zeggen. En daarnaast blijf ik natuurlijk techno maken.

Dan een raadsel van Stefan zelf.

Komt ie: ''Op welk label heb ik mijn eerste solo vinylplaat uitgebracht?''

Het eerste juiste antwoord in de Facebook reacties wint een exemplaar van Stefan's nieuwe EP: 'All That's Love Has Been In Vain'.

Op 10 juni staat Stefan Vincent met zijn innemende live-set in de Vasim, op Drift Festival 2017: www.driftomtedansen.nl/tickets

Deel Op Drift met Stefan Vincent op facebook