Op Drift met Will Oirson

2 mei 2017 | podcast

Oirschot zal bij maar weinig mensen een belletje doen rinkelen. Het in Noord-Brabant gelegen plaatsje is rijk aan natuur en beschikt over tientallen monumenten, maar wij kennen het vooral als het geboortedorp van DJ en producer Will Oirson. Inmiddels wonend in Amsterdam, draait Oirson deze zomer op verschillende grote festivals en heeft hij de eer om Drift Festival af te trappen vanuit de NYMA stage. Redenen genoeg dus om Willem (want zo heet 'ie echt) eens op te zoeken, hem enkele vragen te stellen en te luisteren naar de podcast die hij speciaal voor ons opnam.Hoi Will, stel jezelf eens voor!

Ha, ik ben Will Oirson; Diskjockey op het snijvlak van house, techno en elektronica. Mijn artiestennaam is niet mijn echte naam en is ooit geboren als een soort ode aan het dorp van waaruit ik met mijn vrienden naar onze eerste feesten reisde. Een spannende tijd met veel raves en spontane reisjes naar België en Duitsland. De prikkels en spanning die wij toen zelf voelden, probeer ik terug te laten keren in mijn optredens.

De afgelopen tijd zien we je regelmatig naast Lucky Done Gone staan. Wat is voor jou het verschil in beleving tussen b2b en solo optreden?

Gijs en ik zijn al jaren vrienden en ontdekten twee jaar geleden dat we naar elkaar toe groeiden qua muzikale smaak. Op dat moment hebben we de handen ineen geslagen en zijn we voor bevriende festivals b2b's gaan doen. Het succes komt denk ik door de combinatie van vriendschap en aanvulling. Dat werkt erg sfeer verhogend. Een b2b vereist een hoge mate van samenwerking, waar bij een solo set alle ruimte is om mezelf te uiten.

Als je iemand aan het Drift programma zou mogen toevoegen, wie zou dat zijn?

Net als elk jaar is het programma van Drift Festival weer 200%. Onder andere Sterac Electronics, Doms & Deykers, Sebastian Mullaert, Solar, Job Jobse en Moscoman zijn artiesten die ik graag op een podium zie. Als ik dan nog een kei toe mag voegen, zou dat iets in de straat van John Talabot of Jennifer Cardini zijn. Ik hou van hun donkere en energieke geluiden en het experiment dat zij op hoog niveau aangaan is meer dan noemenswaardig.

Op welke manier bereid je je voor op je eigen sets?

Ik weet nooit precies wat ik ga draaien, maar elke set bereid ik met veel zorg voor. Dat begint bij het checken van alle promo's en eindigt altijd in een grote ontdekkingsreis op Youtube, het checken van sets op Soundcloud en het doorlopen van m'n favoriete blogs.

Dinsdagdilemma: Je mag in de toekomst alleen produceren, of alleen nog maar DJ'en. Wat zou je doen?

Het DJ'en is iets wat ik al jaren met veel plezier doe. Alles wat daarbij komt kijken, zoals het ontdekken van nieuwe muziek en het lezen van het publiek, geeft me nog steeds het gevoel dat ik had tijdens mijn eerste optredens. Maar de totaal nieuwe laag creativiteit die komt kijken bij het produceren vind ik ook te gek. Het gevoel om iets van mezelf te creëren heeft een totaal nieuwe dimensie in mijn wereld gebracht. Ik ben nu vooral bezig met experimenten, wat ik er het allerleukste aan vind. Als ik zou moeten kiezen tussen DJ'en en produceren, zou ik geen keuze willen maken.

Je checkt Will Oirson 10 juni op Drift Festival: www.driftomtedansen.nl/tickets

Deel Op Drift met Will Oirson op facebook