Op Herfstdrift met Guus Christian

19 oktober 2017 | podcast

Lokale held Guus Christian is een rasechte digger. Hij heeft een cassettelabel waarmee hij een ode aan Nijmegen brengt, is Blauwdruk-resident, schrijver en ook nog eens wetenschapper. We spraken 'm over rol in het Nijmeegse nachtleven, z'n cassettelabel en over z'n podcast.Ha Guus, dank voor je podcast! Kun je ons hier wat meer over vertellen?

Graag gedaan! Ik vind het een eer om op Herfstdrift te mogen draaien (Thx Brent & Diede!), waar ook persoonlijke favorieten Antal en Red Greg komen. De podcast is thuis opgenomen met twee draaitafels, op blote voeten op een druilerige woensdagavond. De mix is een vrij spontane caleidoscoop van muziek die ik tof vind. Er zitten een paar Afrikaanse favorieten in (van bijvoorbeeld Rex Gyamfi en Emmanuel Kahe & Jeanette Kemogne), een franse boogie track van Serge Delisle (bedankt voor de tip, Marijn!), maar ook de laatste Photic Fields release van CCO (bedankt voor de plaat, Micha!) en een insane electro-achtige track van Daddy Long Legs op CPU. De gospel toegift is een track van de Salem Travelers.

Je Blauwdruk ontmaagding als Guus Christian was in 2015, toen je draaide voor Philou Louzolo en Moody Mehran. Hoe heeft die band zich sindsdien ontwikkeld?

Sinds die gig is er een hoop gebeurd! Begin 2017 ben ik Joery en Thomas (die samen met Patski ook op Herfstdrift staat) gaan helpen met het organiseren van Blauwdruk avonden. Met zijn drietjes regelen we alles, van licht en geluid tot boekingen en promotie. Het gaat eigenlijk heel natuurlijk, omdat we alledrie hetzelfde doel voor ogen hebben met Blauwdruk. We eten vaak samen en laatst hadden we het officieuze Blauwdruk Bedrijfsuitje toen we naar Antal in de School gingen. Als DJ ben ik samen met Thomas Elmore de resident van Blauwdruk en van de Nijmeegse wijk Altrade (Thomas woont op nog geen 100 meter van mijn huis). Ik vind het echt te gek dat we avonden kunnen houden met DJs als Ge-Ology of Mark Seven, omdat ik echt fan ben van de muziek en de manier waarop ze draaien. De laatste Blauwdruk editie was niet anders: hier hebben we Music from Memory oprichter Tako op bezoek gehad. Ik heb waarschijnlijk meer MFM platen in mijn kast dan van welk ander label ook, dus het is een feest om hem een keer in Nijmegen gehad te hebben!

Onlangs ben je gestart met ‘Three Bridges’. Vertel!

Three Bridges is een tape-label waarbij ik lokale DJs vraag om hun muzikale smaak te koppelen aan hun lievelingsplekken in en om Nijmegen. De eerste release is van inmiddels ex-Nijmegenaar Emilio Bestevez, die een ambient trip opdroeg aan de Hatertse Vennen en een tropische house sessie aan het Waalstrandje. Het artwork, met een speciale rol voor iconische snackbar Vuurens, is ontworpen door Jolijn Ceelen. Het is een soort hobby project met kleine oplages, want naast de tijd die ik in Blauwdruk steek ben ik fulltime PhD student op de Radboud Universiteit. De release party ter ere van de eerste cassette is een van de leukste herinneringen die ik aan afgelopen zomer heb. Aan de dijk bij Lent staat een oude boerderij met een fantastische tuin waar Stichting Fabrikaat haar tijdelijke intrek heeft genomen. In een door bomen omringd stuk van de tuin hebben we een geïmproviseerde dansvloer gemaakt. Het was een heerlijke zomeravond met even zo fijne muziek van Davy Brandts en Emiel zelf. Kers op de taart was de ‘Hatertse Vennen Ambient Experience’: een soort chillout ruimte waar je tussen de mist op zitzakken kon liggen en op die manier de Hatertse Vennen via geluid (de soundtrack van Emiel) en beeld (amateur-drone beelden van het gebied) kon ervaren.

25 november, Herfstdrift Festival 2017. Nog bijzondere rituelen ter voorbereiding?

Ik heb erg veel zin in Herfstdrift, omdat ik me dan zonder pardon ‘Down the Rabbit Hole’ kan storten om nieuwe muziek te verzamelen of juist in mijn verzameling te gaan zoeken naar vergeten tracks. Een gig voorbereiden gaat dan ook vaak gepaard met een grote chaos van stapels platen op de vloer en tegen de muren van mijn kamer.

Op de dag van een gig ben ik meestal nogal nerveus omdat ik veel te veel ideeën tegelijk in mijn hoofd heb. Uiteindelijk valt dat allemaal weg zodra ik de eerste plaat opleg en zie dat er mensen staan te dansen en genieten van de muziek waar ik van hou.

Guus Christian draait op Herfstdrift Festival 2017. Kaarten zijn hier te koop: www.driftomtedansen.nl/tickets

Deel Op Herfstdrift met Guus Christian op facebook