fbpx

Primeur: 2 dagen Herfstdrift

Van terugblikken naar de eerste edities tot vooruitkijken naar de eerste 2-daagse! De 10e editie Herfstdrift vindt dit jaar plaats op 25 en 26 november, en als opwarmertje vroegen we onze kersverse directie de hemd van het lijf. Waar kijken zij het meeste naar uit? Waarom een 2-daagse? Zijn jullie überhaupt herfstmensen? Dit zijn hun antwoorden.

Hey Stef, Mauke en Jos! Herfstdrift 2022, het gaat eindelijk gebeuren. Zijn jullie Herfstdrift-fans van het eerste uur?
Stef: “Jazeker, 12 jaar geleden was ik al betrokken bij de productie van de eerste Herfstdrift. Als vrijwilligerscoördinator.”

Mauke: “Ik was er de eerste Herfstdrift nog niet bij, maar pas vanaf 2017. Ik had toen net te horen gekregen dat ik vanaf februari 2018 een stageplek op de communicatieafdeling had gekregen en ik mocht tijdens Herfstdrift alvast achter de schermen meekijken en – helpen. Machtig mooi man, super spannend vond ik het. Volgens mij ben ik toen nog op Facebook live gegaan met mijn eigen mobiel, toen deden we zulke dingen nog haha.”

Jos: “Ik was er de allereerste editie ook niet bij helaas, 2 jaar later was ook mijn eerste Herfstdrift en ben toen direct mee gaan werken. Ergens jammer dat ik het nooit als bezoeker heb meegemaakt, maar ik was wel echt overdonderd door het rauwe en diepe aspect van het festival. Dat de mensen wel elkaar nog erg opzoeken en dat de sfeer toch heel warm is. Dat laat nog altijd een indruk achter eigenlijk.”

S: “Helemaal mee eens. Herfstdrift heeft zo’n uniek karakter. Een buitenfestival midden in de herfst, alles in tenten, terrein gehuld in de mist, het is snel donker. Echt een heel ander festival.”

J: “Precies. Veel van onze bezoekers kennen Drift Festival en denken dan bij Herfstdrift, ‘oh dat is ongeveer hetzelfde’. Maar dat is het niet, het is een totaal andere ervaring.”


Herfstdrift in de mist.

En dan nu voor het eerst een 2-daagse Herfstdrift. Mijlpaal?
J: “Absoluut! Het is eigenlijk iets wat we in 2018 al op de planning hadden staan. Door verschillende omstandigheden is een 2-daags Drift-evenement eerder niet doorgegaan, maar nu gaat het ein-de-lijk gebeuren!”

M: “Het is een mega mijlpaal. We hebben veel geëxperimenteerd de afgelopen jaren. Nadat we in 2019 een Drift Festival-zondag probeerden, kwam al snel het besef dat we toch liever een vrijdag en een zaterdag wilden in plaats van een zaterdag en een zondag. En toen in coronatijd realiseerden we ons: dit moet in de herfst.”

S: “Het is qua productie ook een stuk interessanter. Eigenlijk is het zo zonde om alles maar voor één dag op te bouwen. We hebben altijd al grootse plannen gehad, maar hebben ook wel dingen moeten laten vanwege de kosten. Door die 2-daagse komt er meer budget vrij om elke area écht een eigen uitstraling te geven. We hebben hierdoor een volledig kunstprogramma in het festival geïntegreerd en er is ruimte om allerlei andere mooie plannen te realiseren. Er ontstaat zo veel meer waarde.”

M: “Dat ga je als bezoeker dit jaar ook zeker zien. We kunnen eindelijk de keuzes maken die we afgelopen jaren niet hebben kunnen maken.”


Mauke (l), Jos (m) en Stef (r) lopend over het NYMA-terrein, pratend over Herfstdrift Festival 2022.

Dus sowieso 2 dagen bij zijn?
M: “Dat zou ik wel zeggen. Herfstdrift ontwikkelt zich gewoon anders per dag. Muziek speelt een grote factor, maar juist ook de mensen maken de sfeer. En al die verschillende podia, het museum [hou de socials in de gaten voor meer info], randactiviteiten; er is zo veel te zien! Je hebt aan één dag eigenlijk gewoon niet genoeg om alles mee te maken- of om de tijd te nemen om ergens even te blijven staan.”

S: “Precies wat Mauke zegt. Het zijn natuurlijk wel dezelfde tenten, maar het is iedere dag een ander feest.”

J: “Daarnaast is een eerste keer altijd extra bijzonder. Dat je over 10 jaar kunt zeggen: ‘weet je nog, die eerste 2-daagse?’. Daar ben je dan nu bij.”

M: “En we zijn er op gebrand om iedereen die ons het vertrouwen geeft er 2 dagen bij te zijn – of in elk geval de vrijdag – te belonen en het gevoel te geven van ‘ongekend, daar had je bij moeten zijn!’”


Het dak ging er af tijdens Herfstdrift Festival 2019.

Waar kijken jullie zelf het meeste naar uit?
J: “Qua het hele festival of qua programma?”

Laten we beginnen met het programma dan. 
J: “Sowieso Ben Sims B2B DJ Bone.”

S: “Ja, voor mij ook! Als ik vrij zou hebben, zou ik daar zeker staan. Een beetje een inkoppertje misschien, maar dat komt echt omdat DJ Bone vroeger altijd mijn favoriet was. Dit zijn beide artiesten die met 4 platenspelers tegelijk kunnen draaien. Dat oude Detroit-geluid, het gaat echt super snel. Sommige platen spelen zelfs maar 15 seconden. Alles rammelt, het leeft, alsof het een soort wild beest is dat ze proberen te temmen.”

M: “Voor mij is het mijn eigen set natuurlijk [Operating Modus]. Haha nee hoor. Ik heb in de voorbereiding met onze programmeur samen zeer kritisch gekeken naar de opbouw van het programma, om onze bezoekers uit te dagen en te prikkelen om het héle terrein te ervaren. Ik word dan het meest enthousiast van de artiesten die verrassen en het meeste afwijken van de verwachtingen. Dus op nummer 1: Mala in de Garage. Hij is de founding father van de dubstep en is nog steeds onovertreffelijk. Met een gigantisch geluidssysteem in de meest intieme area van het festival… Dat wordt waanzinnig.”


De volledige line-up van Herfstdrift Festival 2022.

Nu. Al. Zin in! En qua het hele festival?
S: “Andijviestamppot als crewfood haha. Nee grapje. Alhoewel dat al wel mijn lievelingseten is sinds ik 3 ben.”

M: “Voor mij heel specifiek: zaterdag 8 uur ‘s avonds. Ik hoop dat ik dan ergens met Jos en Stef een biertje sta te drinken en dat je dan weet ‘dit is gelukt’. De eerste 2-daagse succesvol volbrengen, dat is het doel.”

J: “Daar sluit ik me bij aan. Of samen op een paaltje zitten en naar de uitstroom van mensen kijken die naar huis zweven. Niks is zo zen.”

M: “Haha ja, een paar jaar geleden hadden we nog een kantoortje in de Vasim met een raampje richting de uitstroom. Bezoekers zagen ons niet, maar wij hen wel. Zo vet is dat om te zien, iedereen die nog volop aan het nagenieten is.”

S: “Maar ook de verbroedering onderling als team. Het is zo ongelooflijk koud, iedereen zit er in een dikke trui. Het is echt overleven, dat creëert een sterke band.”

 

De kou trotseren: winterkleding en warmtebronnen van Herfstdrift Festival 2019.

Dat is wel een dingetje ja, de kou. Zijn jullie wel herfstmensen?
S: “Jazeker. Niks is zo mooi als de dag in een dikke laag mist te beginnen, en het later te zien opklaren met een zonnetje. En dat de mist daarna weer terugkomt, zodat je ‘s avonds de andere tenten nauwelijks meer kunt zien.”

M: “Maar echt. Dat sfeertje wat er dan ontstaat; alsof je je met z’n allen in een illustere speeltuin begeeft. Het weer van de herfst is magisch. En sowieso word ik altijd heel blij van die lijpe ovenschotels die je in eindelijk in de herfst kan maken, met pastinaak, zoete aardappel en paddestoelen enzo.”

J: “Ik ben verder niet per se een herfstpersoon eerlijk gezegd, maar voor een goede pompoenrisotto met paddenstoelen kan je me zeker wakker maken. En Herfstdrift natuurlijk haha.”


Er heerst Herfstdrift.

Een allerlaatste tip voor onze bezoekers?
M: “Yes: kom vroeg, doe een dikke trui aan, bestel een kop koffie, ga een rondje lopen en overal even sfeer proeven. Wees er bij om het festival te zien ontwaken. Eenmaal warm gooi je je trui in een kluisje en kun je los!”

Herfstdrift Festival 2022 vindt plaats op 25 & 26 november 2022. Zaterdagtickets zijn uitverkocht, vrijdagtickets zijn te koop via www.driftomtedansen.nl/tickets.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.