fbpx

20 jaar Drift: 10 keer Herfstdrift

Twintig jaar lang directeur zijn van Drift, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Waar Drift – Om te dansen in 2002 geboren werd in de Nijmeegse (club)nacht, zijn daar in 2011 twee volwaardige festivals bij gekomen. Eén daarvan is Herfstdrift, waarvan de tiende editie dit najaar gepland staat op 25 & 26 november. Wij vroegen onze oud-directeuren naar hun meest opmerkelijke herinneringen aan ons geliefde herfstfestival en dit zijn hun antwoorden.


Brent (l) en Diede (r) op Herfstdrift Festival 2013. Onderaan dit interview vind je een Herfstdrift archief met alle aftermovies van 2011 tot nu en een aantal van onze favoriete foto’s.

Hey Brent & Diede! Een buitenfestival midden in de herfst.. Hoe dan?
Brent: “De herfst is een bijzonder jaargetijde. Waar de zomer op een gegeven moment voorspelbaar wordt, biedt de herfst een verfrissend contrast. Het wordt kouder, maar tegelijkertijd is de herfst warmer en gezelliger dan ieder ander seizoen. Met Drift hadden we net ons eerste lentefestival in de steigers staan, maar zochten we nog naar iets in het najaar dat continuïteit voor Drift kon bieden. Toen dachten we: waarom geen Herfstdrift? Bekt ook nog eens lekker!

Diede: “Het is ook magisch dat het zo vroeg donker is, je kunt bijvoorbeeld veel meer met licht doen. Met een beetje geluk heb je er wat mist bij, dan is het echt onovertreffelijk.

B: “Bezoekers en artiesten vonden het direct te gek. De energie is totaal anders dan in de lente. Mensen hebben lang binnen gezeten en snakken naar een festival. De sfeer zit er hierdoor altijd heel vroeg in. Mensen vinden makkelijk hun plek in een tent, en worden er vanaf dat moment meteen ingezogen. Niet dat kabbelende handjes schudden van de zomer, maar mouwen opstropen en gaan!”


De openingsminuten van Herfstdrift Festival 2011

Zijn jullie zelf eigenlijk een beetje herfstmensen?
B: “Ik vind de herfst prachtig. Alle kleuren, bladeren die van bomen vallen, het vroeger donker worden.. De herfst is romantisch, mensen gaan weer naar binnen toe en komen op een andere manier samen. Er ontstaat meer ruimte voor verdieping en intimiteit. En ik hou van paddenstoelen.”

D: “Ik ben zelf eigenlijk veel meer een zomermens. Op zonnige, lange dagen met blauwe luchten en warme temperaturen functioneer ik toch het lekkerst. Maar juist zo’n herfstfestival doorbreekt dan lekker de sleur van de korte, koude dagen waarop je vooral binnen zit. Aan het eind van de zomer begonnen we met de voorbereidingen voor Herfstdrift, dat was iets waar ik in die periode echt naartoe kon leven.”


Het decor tijdens Herfstdrift Festival in 2017

Hoe hebben jullie de eerste editie in 2011 beleefd?
D: “Daarvoor moet ik echt even graven in Partyflock.. [wow, 171 Drift-evenementen?!]”

B: “We hadden 2 area’s met o.a. Surgeon en Sandwell District op de line-up. Het festival was uitverkocht, dus dat er behoefte was aan een festival in de herfst gaf al heel veel rust. Maar er zaten nog ontzettend veel haken en ogen aan, met name de productionele kosten waren gigantisch. En het was verschrikkelijk koud, daar waren we niet goed genoeg op voorbereid.”

D: “Wat grappig om al die oude gezichten weer terug te zien! Onze moeders hebben op deze editie nog samen pannenkoeken gebakken onder de noemer ‘Moederkoek’, haha. Die stonden de hele dag in de Vasim op ronkende techno pannenkoeken te bakken. Maar ik herinner me ook dat het heel hard werken was. We deden vrijwel alles zelf, en de weersomstandigheden zijn nou niet bepaald in je voordeel. Dan stond je dagenlang decors te bouwen terwijl je vingers van je handen vroren.”

B: “Maar het belangrijkste was dat mensen het helemaal geweldig vonden. Dat gaf ons het vertrouwen om door te gaan.”


Drifters van het eerste uur, 2012. Op onze Facebook pagina vind je nog véél meer oude festival albums.

Hoe zijn jullie vervolgens verder gegaan?
D: “Het is een flinke zoektocht geweest om alles helemaal goed te krijgen. Het ene jaar kwam er weer een tentje bij, het andere jaar ging er weer eentje vanaf. Dan eentje verder weg – bleek niet te werken – toch maar weer dichterbij…”

B: “En we waren jong. Op het zakelijke aspect hadden we te weinig grip.”

D: “We hebben er nooit met een hele commerciële bril naar gekeken. Het was belangrijk dat het klopte qua sfeer en beleving.”

B: “Het kwam wel eens voor dat we stijf uitverkocht waren en we tegen al onze verwachtingen in alsnog diep in de rode cijfers belandden. Dan schrokken we ons kapot, maar bleek achteraf dat we onze begroting gewoon niet op orde hadden.”

D: “Maar stukje bij beetje leer je dingen te begrijpen, en begint alles op z’n plek te vallen. Het is heerlijk om te zien hoe gesmeerd alles nu loopt.”


Partyflock-gebruikers over de eerste Herfstdrift editie in 2011

Wat zijn jullie meest opmerkelijke herinneringen aan Herfstdrift?
B: “Ik herinner me dat we in 2013 een ramdik programma hadden, met o.a. Jeff Mills, Derrick May en Benny Rodrigues. En toch kregen we die met pijn en moeite uitverkocht. Dat was een eye-opener: mensen komen in eerste instantie voor de sfeer. Dat stond vanaf dat moment op de eerste plaats.”

D: “We hebben allerlei dingen gedaan waarmee we die sfeer op een Drift-manier creëerden. Van gigantische vuurkorven en een samenwerking met Steven de Peven en zijn aanwijsstokjes, tot complete pop-up huiskamers en een hoogwerker waar vanaf je lekker ‘mensen kon kijken’.”

B: “Of hottubs waarvan we vervolgens het water niet warm kregen. Niemand die er nog in wilde gaan natuurlijk. We hadden vaak ambitieuze projecten en deden veel met cultuur. Maar we deden dat graag op een houtje touwtje manier. Dan werkte het soms supergoed, en soms wat minder.”


Lekker binnenkomen is het halve werk. Het ontvangstcomité van Herfstdrift in 2014

Z’n naam viel net al even, dit jaar staat Benny Rodrigues onder z’n ROD monniker met een speciale Detroit-set op de line-up.
B: “Ik heb Benny voor het eerst gezien op Planet Rose, en het viel me toen al op dat je hem overal neer kunt zetten. Hij stelt nooit teleur. De afgelopen jaren heeft hij in allerlei hoedanigheden op Drift gestaan, en elke keer was het funky, melancholisch en ging het dak eraf. Hij past ontzettend goed bij Drift.”

D: “Ik herinner me een set van ROD in de Elektra (toen nog Kathedraal). We werkten toen voor het eerst met een nieuwe tent waar aan beide kanten een balkon in zat, en hadden een simpel, maar magisch lichteffect gecreëerd door een wolk van priklicht in het midden van de tent op te hangen. Het geluid was goed, en het publiek ging totaal uit z’n dak. Op zulke momenten glijdt alles van je af en sta je met kippenvel te kijken naar al die mensen die zijn gekomen en staan te genieten. Daar kan ik dan emotioneel van worden.”

B: “Die specifieke set staat in m’n top 3 beste Drift-sets ooit.”

ROD in de Kathedraal op Herfstdrift Festival 2016

Zijn er ook dieptepunten?
D: “Ik praat niet zo graag in termen als ‘hoogte- of dieptepunten’. Als iets fout gaat of iets loopt niet helemaal volgens planning, dan leer je daar ontzettend veel van. Zo ook met de stroomuitval tijdens ons laatste Herfstdrift in 2019, we hebben daar als organisatie ontzettend veel van geleerd. Zo’n moment blijft vervelend natuurlijk, de timing was een drama, maar het zet je organisatie op scherp. Eén stap achteruit, twee vooruit.”

Wat gaan jullie deze Herfstdrift doen?
B: “Heel hard feesten! Mijn vriendin gaat ook mee, en ik ga genieten van alle vrienden die je in de zomer vaak tegenkomt en nu al een tijdje niet gezien hebt. Tijdens Herfstdrift komt iedereen weer naar Nijmegen. Dan is onze stad even het epicentrum van Nederland. Episch centrum. Haha.“

D: “Komende Herfstdrift is het allereerste festival waarop ik niet aanwezig zal zijn. Ik zit zelf een weekend op de Utrechtse heuvelrug om mezelf op een andere manier te verdiepen. Het is wat dat betreft een prachtig proces van loslaten en de nieuwe lichting het vertrouwen te geven om 2 dagen Herfstdrift te rocken alsof ze het al jaren doen. Het is 100% in goede handen.”

Allerlaatste vraag: ideale herfstweer?
B: “Het liefst gewoon lekker droog. Klein beetje koud ook, zo’n 10 graden ofzo, zonnetje.. dat is ‘m wel.”

Diede: “2 graden Celsius, mist, maar dan om 5 uur toch nog heel even een zonnestraaltje.”

Herfstdrift Festival 2022 vindt plaats op 25 & 26 november 2022. Zaterdagtickets zijn uitverkocht, vrijdagtickets zijn te koop via www.driftomtedansen.nl/tickets.

Uit het archief:
Herfstdrift Festival Aftermovies
201120122013201420152016201720182019


Opperdrifter Helena Hauff – Herfstdrift 2017. Dit jaar komt Hauff terug naar het NYMA terrein, check de complete 2022 line-up per dag hier.

 


Herfstdrift gehuld in een dikke laag mist, 2016.


Benny Rodrigues op Herfstdrift, 2013. Dit jaar draait Benny als ROD een speciale Detroit set. Je vindt de full line-up hier.


Randomer op een (eenmalig) transparante Elektra, 2018


De Kathedraal en één van de decors die Diede bijna z’n vingers kostte – Herfstdrift 2015


De laatste Herfstdrift editie dateert alweer uit 2019. Op naar nieuwe herinneringen! 

 

 

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.