fbpx

20 jaar Drift: jullie herinneringen

Van een donkere kelder vol blacklights onder een achterafzaaltje dat puur toevallig op ons pad kwam, naar twintig jaar dansen langs de Waal. We staan er soms nog van te kijken, maar eind november 2002 viel de naald in de groef van de allereerste Drift. Om het te vieren hebben we jullie gevraagd om je Drift-herinneringen met ons op te halen, en er werd en masse gereageerd.

Clubnachten in krakkemikkige krochten, zoevend over de Waal met de wind in je haar en een Funktion One in je mik, Benny die Herfstdrift tot ontploffing brengt, om 8 uur ’s morgens de Brebl uitrollen en breed lachend de zon tegemoet lopen, het oude Roosje, het nieuwe Roosje, DJ Bone die de Cultuurspinnerij met vier decks aan puin draait, op de booth dansen bij Barnt en Job Jobse, nieuwe vrienden, oude bekenden, vergeten gesprekken, klamme dansvloeren, die keer dat de stroom uitviel, die keer dat we de Vasim bijna verloren, die keer dat we niet doorgingen, die keer dat we terugkomen…

Het is niet makkelijk om twee decennia Drift in woorden te vervatten, maar de komende tijd gaan we het toch proberen. Het waren jaren van voorspoed en van vooruitgang, maar sinds de muziek precies twee jaar terug stilviel weten we pas écht hoe belangrijk het is om ze stuk voor stuk te koesteren. Daarom zijn we ongelofelijk dankbaar om meegenomen te mogen worden in al alle fantastische herinneringen, berichten, foto’s, filmpjes en gedichten die we binnen hebben gekregen. De komende tijd gaan we je daar deelgenoot van maken.

Want dit is waar we het voor doen.

Ontluikende liefde
Drift staat voor verbinding, en er is weinig mooiers dan zien dat onze wens om mensen bij elkaar te brengen levens heeft veranderd en vonken heeft doen overslaan. Dit is het bijzondere verhaal van Drifters Toon en Anke:

“In 2016 was ik net verhuisd van mijn studentenhuis naar een eigen appartementje. Op dat moment gebruikte ik een dating-app, Happn, en daar had ik een match met Anke. We kenden elkaar helemaal niet, maar toen ik mijn deur uit liep, kwam er ook een meisje in haar hardloopkleding naar buiten. Anke bleek mijn schuin-onder-buurvrouw te zijn en ik herkende haar van de profielfoto.”

“We hadden beiden haast, maar spraken af snel wat te gaan drinken. We kwamen erachter dat we die zaterdag beiden naar Drift gingen. We zouden elkaar om 20:00 uur op de grasheuvel ontmoeten. Zo gezegd, zo gedaan. We hadden beiden aan al onze vrienden verteld hoe interessant we elkaar vonden. Die vrienden stonden dan ook op verschillende plekken te kijken wat eraan zou komen. Al wachtend op de heuvel kwam Anke stipt om 20:00 uur aangelopen met twee biertjes. Ik was natuurlijk meteen verkocht. Het eindigde met een lang gesprek en een goede zoen, waarna we de rest van de avond samen opgingen in de muziek.”


Drift 2017

“Sindsdien zijn we onafscheidelijk geweest, en is Drift Festival ons jubileum-momentje waar we elk jaar, om 20:00 uur ‘s avonds, op de heuvel samen een biertje drinken en er bij stilstaan hoe gelukkig wel met elkaar zijn, en hoe blij we zijn dat we weer op Drift zijn.”


Drift 2018


Drift 2019

“In 2020 besloot ik Anke ten huwelijk te gaan vragen. Wat zou een betere plek zijn dan op de heuvel waar het allemaal begon? Helaas vanwege corona geen Drift dat jaar. Daarom vroeg ik de organisatie van De Achtertuin of het ze tof leek mee te werken aan een plan. Op een mooie zomeravond (6 september) was Anke onder valse voorwendselen naar De Achtertuin gelokt waar ze met een vriendin een drankje dronk. Daar verscheen ik ineens op het podium met de band, waar ik het nummer Skin, van Rag’n Bone man voor haar zong (dit werd een beetje ons nummer na onze eerste Down The Rabbit Hole samen). Ik vroeg haar mee te lopen naar de heuvel, waar ik op mijn knieën ging. Ze zei “ja” en de cirkel was behoorlijk rond. Twee weken later werd onze dochter Flore geboren.”

Het bovenstaande is slechts één uit de ontelbare herinneringen aan twintig jaar Drift, en de komende tijd doen we er nog heel wat uit de doeken. Belangrijker nog: over een paar maanden verdrijven we samen de stilte en maken we er een hele hoop nieuwe bij. Op naar de toekomst. Op naar de volgende twintig!

Team Drift

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.