Van een compacte platenzaak naar een wereldvermaard house-instituut: in een kwarteeuw heeft Rush Hour een reputatie opgebouwd waar je U tegen zegt. Het invloedrijke Amsterdamse platenparadijs van Antal komt tijdens Drift Festival zijn 25e verjaardag met ons vieren door de Dansbär-stage te kapen.
Een kwart eeuw relevant blijven is lang niet voor iedereen weggelegd, maar Antal en de zijnen lijken er hun hand niet voor om te draaien. Rush Hour, dat ontstond uit een onuitputtelijke liefde voor Detroit, Chicago en alles wat house heet, viert tijdens Drift Festival haar 25e verjaardag op onze Dansbär-stage. We nemen je langs 25 van hun meest iconische releases mee door de roemruchte geschiedenis van het Amsterdamse label.
Na 24 jaar staat Het Rush Hour-debuut nog altijd fier overeind. Het begin van één van de meest invloedrijke Nederlandse elektronische muzieklabels is daar…
Dat Amsterdam zo’n eigen geluid heeft is deels toe te schrijven aan de inspanningen van Rush Hour. Deze van Meikbar – geïnspireerd door Moodymann en Detroit – kun je gerust zien als blauwdruk voor de aanstekelijke hoofdstedelijke sound.
De liefde van Amsterdam voor Detroit-techno gaat zoals je leest nogal diep (vandaar de titel Cult Copy) en werd perfect verwoord door een van Amsterdams eigen housevirtuozen.
De naamgever van het label mag natuurlijk niet ontbreken. “Als jonge jochies, net voordat we onze Rush Hour-winkel openden, moesten we een naam bedenken. Omdat we veel naar DJ Rush en Terrence Dixon (ook wel Population One) luisterden, haalden we de naam uit dit nummer”, aldus Antal.
Nog zo’n legende uit Detroit: The Chronicles bevat een verzameling van Kenny Larkin’s meesterwerken, met het prachtige ‘Tedra’ als melancholisch hoogtepunt.
Een van de meest eigen, blissful remixes die we kennen van het label, niet in de laatste plaats omdat het origineel uit 2000 zo’n uitermate fijn template was.
Een unieke plaat die kettingzagen en zonneschijn in één track vermengt en waarop Nieuw-Zeelander Recloose het verloop van een clubnacht vangt in acht waanzinnige minuten.
Hij is helaas overleden, maar aan het begin van de jaren tien kwam Bert Martens, aka Overlast, op de proppen met deze plaat die wegluistert als een psychedelische sciencefiction droom.
Wie ooit Super Mario Kart heeft gespeeld weet precies welke magie Leon Vynehall hier tevoorschijn heeft getoverd. Gerd Janson hoorde dat ook, en strikte hem voor deze waanzinnige compilatie.
Dat Hunee veelzijdig is bewijst hij al jaren, niet in de laatste plaats met dit bijna cinematische album. Moody, mystiek met wat prachtige sprankjes muzikaal geluk zoals op dit pareltje van een track.
De connectie met Japan is al net zo sterk als die met Detroit, dus het mag geen verrassing heten dat ze ook een sublabel Rush Hour Store Japan hebben opgezet die tot de nok gevuld is met topreleases. En deze zeldzaam zwoele houseklapper van Hiroshi Matsui aka Royal Mirrorball zou het perfect doen op de betonvelden van onze NYMA.
Nog niet genoeg Drift? Stil je honger naar meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Daar ontvang je interessante updates, exclusieve sneak peeks, een heads up voor de pre-registratie en nog een hele hoop meer.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.