fbpx

De stormachtige groei van Eva Vrijdag

Eva Vrijdag maakt vanuit de Nijmeegse nacht een razendsnelle ontwikkeling door. De jonge dj - oorspronkelijk uit Sint Anthonis - kreeg via huisfeestjes, de Brebl en in het kielzog van SUPERSTRINGS de kans om zich te bewijzen, en is momenteel een van de grootste lokale talenten op onze radar. We spraken haar over haar groei, dromen en het openen van de Elektra. “Zolang ik een goede balans vind, ben ik gelukkig.”

Terug naar overzicht

Hoe is je band met muziek geworden wat-ie is? 

“Mijn zus was er ontzettend veel mee bezig. Ze ging veel naar festivals – waar ik toen zelf nog niet naartoe mocht – en ik luisterde vooral naar haar collectie. Ik vond het altijd al mega interessant wat de dj deed. Meer dan anderen. Later was ik altijd al degene die op feestjes de muziek aanzette en met de speakers verbonden was, dus heb ik rond mijn zestiende de alles-in-één controller van mijn zus overgenomen. Die ben ik in de jaren telkens blijven upgraden, totdat ik een mooie setup met echte draaitafels had. Ik ben eigenlijk altijd wel bezig met het zoeken van nieuwe muziek die ik wil delen met anderen. Dat laatste vind ik nog het allermooist. Hopelijk kan ik daar binnenkort ook mijn eigen werk aan toevoegen.” 

Neem ons eens mee naar het begin van die dj-carrière

“Ik ben gestart als dj omdat ik vol zat met inspiratie die ik vond op de dansvloer. Van daaruit wilde ik een eigen sound ontwikkelen. Ik oefende thuis al op die kleine controller, en later in de coronatijd ben ik voor het eerst gaan draaien op huisfeestjes. Dat was een veilige plek om door te groeien en ervaring op te doen. En om erachter te komen wat mensen leuk vinden. Misschien wel het enige voordeel van de lockdown. Die reacties waren vaak zo positief dat het me motiveerde om er meer mee te doen. Eenmaal voorbij COVID heb ik bij Brebl in de binnentuin mogen draaien. Dat was mijn eerste kleine gig. Ik vond het helemaal geweldig, en vond het zo tof dat het voor echt publiek kon. Het gaf me de energie om verder te gaan.”  

“Thuis in mijn tienerjaren begon het dus met het uitproberen van van alles en nog wat. Eerst vooral R&B en dancehall, maar zoals je hoort heb ik ondertussen wel een switch gemaakt, haha. Nu zit ik aan de trancekant, hardhouse. Muziek waar je lekker veel energie van krijgt, en het publiek ook  De afgelopen jaren ben ik ook steeds sneller gaan draaien. Ik merkte: hoe hoger het tempo, hoe meer energie ik er zelf van krijg.” 

"Ondertussen draai ik op allerlei plekken waarvan ik soms denk: wow, mag ik hier al staan?”  Eva Vrijdag

Dat loopt aardig synchroon met de weg die artiesten als Ki/Ki en Job Jobse hebben uitgehouwen

“Ki/Ki is ook wel echt een inspiratie geweest in dat opzicht. Ik ben een paar jaar geleden solo naar een van haar sets gegaan in Nachtparlement in Deventer. Niemand van mijn vrienden kende haar en het was best een eindje, maar ik wilde haar zo graag zien dat ik er alleen heen ben gereden om te kijken hoe ze het deed. Haar energie in de booth was geweldig. Ik zag echt dat ze deed wat ze leuk vond. Zoiets probeer ik ook over te brengen. Als je het zelf naar je zin hebt, hebben mensen het ook naar hun zin. Daarnaast was er ook nog iemand als Benwal. Hij draaide net na de pandemie eens in de Brebl, toen hij nog niet zo bekend was als nu. Die set was geweldig, toen ook al best wel hard. Waarna bij mij die liefde voor uptempo muziek wel vaststond.”

Je hebt een stormachtige opkomst beleefd de afgelopen twee jaar. Hoe was dat voor je? 

“Klopt, gekkigheid eigenlijk. Na Brebl ben ik opgepikt door Ivar van Off The Grid die me vroeg om daar te draaien. Dat vond ik ontzettend spannend. Gelukkig wen je daar wel aan, haha. Die supersnelle groei daarna hangt ook een beetje samen met SUPERSTRINGS. Zij hebben me opgepikt bij Off The Grid en gevraagd voor hun stage-hosting bij By The Creek Festival in Utrecht, en dat vonden ze zo tof dat ze me in hun voorprogramma zijn gaan neerzetten. Daarna leerde ik Tjade en Benwal kennen, die mij op hun beurt weer onder de aandacht brachten. Ondertussen draai ik op allerlei plekken waarvan ik soms denk: wow, mag ik hier al staan?” 

Eva Vrijdag & SUPERSTRINGS

Wat is je meest memorabele moment geweest? 

“Ik heb er twee in mijn hoofd die écht zijn bijgebleven: ik opende laatst in de RADION en die plek, dat geluid… het is echt niet normaal. De mensen kwamen al super vroeg dansen, en het is eigenlijk gewoon mijn favoriete plek. Daarnaast blijf ik het geweldig vinden om af te sluiten, en dan komt afgelopen oud & nieuw bij Subcultuur weer bovendrijven.”

Tijdens Drift Festival open je de Elektra. Hoe verschillen jouw openings- en afsluitsets?

“Ze verschillen nogal van elkaar. Als ik afsluit is dat ravey, en goed hoog in de bpm’s. Als ik open zit ik meer aan de proggy kant, met rollende hardhouse die weer wat langzamer gaat. Je wilt de toon zetten voor de dag en het publiek teasen voor die stage. Voor de Elektra heb ik in dat opzicht wel wat plannetjes klaarliggen. Wat precies hoor je nog wel (en in de nummers die je verspreid door dit interview vindt, red.).

Kwam je vroeger al vaker op Drift? 

“De eerste keer mocht ik nog helemaal niet gaan, haha. Ik was zestien, en kwam binnen met de ID van mijn zus. Toen vond ik het dus al heel interessant. Daarna heb ik alle versies van Drift wel meegemaakt, van de herfst tot de lente.” 

Je bent met je Forza-feesten zelf onderdeel geworden van de Nijmeegse nacht. Waar kwam die behoefte vandaan? 

“Nou, ik ging altijd naar Amsterdam, naar Die Rakete bijvoorbeeld. Ik dacht: die sound staat hier nog helemaal niet in Nijmegen, waarom gaan we dat niet veranderen? Ik werd wel op een paar plekken in de stad geboekt, maar toch was er nog niet écht iets wat paste. Toen zijn we het zelf maar gaan doen, bijvoorbeeld ook afgelopen Koningsdag met Marlon Hoffstadt. Dat was binnen drie minuten uitverkocht. Ik merk de laatste tijd wel dat ik me niet graag laat vastpinnen op één genre of trend. Voor je het weet zit je volgens iedereen in het hoekje van trance en eurodance, maar er is meer wat ik super vet vind. Daar wil ik een goede balans in vinden.”

Je produceert tegenwoordig ook hè? 

“Klopt! Al ben ik echt nog wel een groentje. Ik zit elke vrijdag met een vriend van me in de studio om dingen uit te proberen en ideeën uit te wisselen. Ik merk dat ik dat wel heel interessant vind. Uiteindelijk zou ik straks een set willen draaien met alleen maar eigen tracks, maar daarin heb ik echt nog een lange weg te gaan.” 

Eva Vrijdag · CIS, Eva Vrijdag – Knaldrang

Waar nemen je dromen je naartoe als je vijf jaar in de toekomst kijkt? 

“Ik hoop dat ik steeds meer naar die closing slots toe mag werken, en ik heb nu ook voor het eerst een boeking in Duitsland staan. Hopelijk heb ik tegen die tijd meer van Europa gezien als artiest. Als ik de kans krijg, wil ik wel fulltime voor muziek gaan, maar dat is ook wel een beetje eng ergens. Wat ik vooral wil, is dat het leuk blijft. Ik haal er super veel energie uit. Er zijn mensen die tegen me zeggen: Eva, let op, het is een fase. Maar ik zie wel hoe het loopt. Zolang ik daar een goede balans in vind, ben ik gelukkig.”

Eva zelf aan het werk zien? Tijdens Drift Festival opent ze onze Elektra van 14:00 tot 16:00 uur. Nog geen kaarten? Je Final Phase-tickets vind je in onze ticketshop

Drift to explore more

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.