fbpx

Mesh x Drift

Afgelopen lente kon je tijdens Drift Festival al kennis maken met Mesh, de nieuwe club in een uithoekje van het Vasim-gebouw. De secret area van toen wordt tijdens Herfstdrift een volwaardige stage. We kropen in de booth met programmeur Sander Grondman en spraken over het ontstaan van de club en wat je kunt verwachten. “Mensen komen hier met één intentie: om te dansen.”

Terug naar overzicht

Van het pushen van soulvolle geluiden tot het opzetten van lokale sterkhouders: we kennen Sander al langer als een belangrijke schakel in de Nijmeegse nacht. Van Blauwdruk tot Open Source Radio en natuurlijk als één helft van Shared Joy, het duo dat hij vormt met bestie Guus Christian. Sinds afgelopen lente spendeert hij een groot deel van zijn tijd aan het bouwen van magische momenten in Mesh, de prachtige nieuwe club die uitkijkt over ons Drift-terrein.

Wat kun je vertellen over Mesh? Wat maakt jullie club uniek?

“Mesh is de nieuwe club op het NYMA-terrein, gevestigd in een oud  transformatorgebouw in een hoekje van de Vasim. We hebben hier een restaurant, Trafo, dat we in het weekend ombouwen tot een volwaardige club. We willen een inspirerende plek zijn waar muziek, dans en beleving samenkomen om het leven te verrijken. 

Wat Mesh uniek maakt is allereerst de locatie. Omdat het buiten de stad ligt gaan mensen erheen met een intentie. Die intentie is om te dansen, om lang uit te gaan op een plek met gelijkgestemden. Dat maakt dat er een andere energie is dan bij elke andere plek in Nijmegen. Daarnaast hebben we een waanzinnig geluidssysteem. Loepzuiver geluid dat van alle kanten in de zaal komt en overal goed te horen is. Vol, warme bass en een kick die je middenrif doet trillen. Maar dan wel op een geluidsniveau dat je de mensen naast je op de dansvloer kunt blijven verstaan. Tel daar de sfeer van het oude industriële gebouw bij op, dat in de schijnwerpers wordt gezet met een dynamisch & verfijnd lichtplan. Ik geloof dat een rauw karakter bij een club kan helpen om gemakkelijker los te komen op een avond, en dat rauwe karakter heeft Mesh zeker.”

Foto: Mesh

Waar komt eigenlijk de naam vandaan?

Mesh is een Engels woord voor een netwerk of weefsel gemaakt van onderling verbonden draden of lijnen. Die Mesh-patronen zijn veel terug te vinden in het pand, zowel in het geweven staal als in de rasters rondom de bar en de booth en in het lichtplan op het plafond. Vervang ‘draden’ voor onderling verbonden mensen, verhalen of momenten op de dansvloer, en er ontstaat iets nieuws. Een nieuwe plek waar dingen tot stand kunnen komen, waar je je vrij kunt voelen.”

Foto: Mesh
"Een nieuwe plek waar dingen tot stand kunnen komen, waar je je vrij kunt voelen.”

Voor wie hebben jullie de club opgezet?

“We willen in de allereerste plaats een plek zijn voor mensen die willen dansen, maar daarnaast is het een plek voor mensen die avontuur, verbinding, intimiteit zoeken. En voor mensen die geloven dat clubben verder kan gaan dan alleen plat vermaak. Ik denk dat er veel overlap zit in waarom mensen naar Drift gaan en waarom mensen naar Mesh gaan. Daarom denk ik ook dat dit zo’n mooie samenwerking is.”

Foto: Ward Borremans

Wat kunnen mensen van MESH-tijdens-Herfstdrift verwachten? Een club op een festival is best bijzonder natuurlijk.

“Afgelopen zomer was Mesh als verrassing onderdeel van het Drift terrein. De ESHU crew legde toen de platen op in de club, waar je binnen kon lopen vanaf het terras dat uitkeek over het Drift-terrein. Wat mij betreft was het een erg geslaagde toevoeging, al was het contrast van de donkere club en het prachtige weer buiten best groot. 

Tijdens Herfstdrift is een groter deel van het terrein overdekt. En het wordt natuurlijk al vroeger donker. Dat maakt dat de club ditmaal beter aansluit bij het terrein. Bovendien gaan we de originele ingang van Mesh gebruiken, wat de clubervaring toch wel echt iets extra’s geeft. Het is een relatief kleine plek als je het vergelijkt met de andere stages. Wat mij betreft is het heel bijzonder om zo’n range van contrasterende artiesten van zo dichtbij – en in een zo’n intieme setting – mee te kunnen maken.” 

Foto: Mesh

Wat is je favoriete nu-al-iconische moment geweest in Mesh?

“Dat was zeker weten tijdens de afgelopen zomerfeesten. Nu heeft die week altijd iets magisch, maar dit jaar was voor ons erg bijzonder. Onze club was pas net open, en op de dinsdagavond van de zomerfeesten kregen we al een beeld van wat de club kan zijn. Die avond hadden we Fred P te gast. De ijzersterke openingsset van Stan Reijnen, die als een volleerd zen-master 3 uur lang stuwende houseplaten oplegde, zette de toon voor de avond. 

Fred P is een artiest die al jarenlang prachtige diepe house produceert en draait. Ik denk dat hij de brug legt tussen het extreem diepe en hypnotische, en het soulvolle en extatische van house. Het was dan ook mooi om die avond gezichten te zien die ik al jaren zie bij de feesten die precies die twee stromingen belichamen. We hadden een volle en kolkende club, en zowat iedereen die er was bleef dansen tot in de vroege uren. Die samenkomst van vrienden, het rauwe van Mesh en de prachtige muziek die zo puur binnenkwam, maakten dat die avond in mijn geheugen staat gegrift.” 

Foto: Mesh

Naar welke set kijk je het meest uit, en waarom?

“Tijdens het begin van het festival ben ik zeker hier in Mesh te vinden. Homegrown superster Jason Lemonth opent het bal samen met Waxfiend, twee DJ’s waarvan ik niet durf te voorspellen welke kant ze opgaan. Ze hebben allebei een brede onderlegging in zowel hiphop, R&B, soulvolle house maar ook afro & amapiano. Ik ben heel benieuwd hoe dat alles zal klinken in deze club. Wat dat betreft denk ik dat je de hele dag bijzondere muzikale uitstapjes kunt verwachten, zeker ook tijdens de back-to-back van JEANS en Nawaz. 

Verder sta ik ook zeker weten vooraan bij Octave One, twee legendarische artiesten die de anthems maakten waar ik als broekie op los ging. De manier waarop ze al jarenlang blijven innoveren, en hoe ze tijdens hun livesets met hart en ziel machines laten praten, vind ik echt prachtig om te zien. Op een totaal andere manier kijk ik ook heel erg uit naar mijn eigen set op Drift als Shared Joy, samen met Guus (Christian, red.). We hebben de eer om een lange set te mogen spelen op de Open Source Radio-stage, waar het geluid dit jaar uit de de sicke speakerstacks van Krackfree Soundsystem komt rollen. We zijn de afgelopen weken al druk platen apart aan het zetten en heen en weer aan het sturen waarvan we denken dat ze goed tot hun recht komen op dat systeem.”

Foto: Mesh

Drift to explore more

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.