Het kunstprogramma van Herfstdrift 

27 oktober 2022

Afgelopen lente, tijdens Drift Festival, hebben we onze fonkelnieuwe artistieke visie geïntroduceerd en zijn de eerste experimenten daarmee uitgevoerd. Daar gaan we mee doorpakken op Herfstdrift, waar we dit jaar is voor het eerst hebben gekozen voor een duurzame aanpak van de stagedesigns en onze kunstobjecten. En net als in het voorjaar gebeurt dat onder de bezielende leiding van audiovisueel kunstenaar/wonderkind Boris Acket. 

Wie in juni de NYMA bezocht zag hoe ons kunstprogramma naar een hoger niveau werd getild. Maar op Drift Festival heb je eigenlijk pas de dagversie van deze nieuwe designs gezien, ontwerpen die het best tot hun recht komen als de zon schijnt. Tijdens Herfstdrift zie je de herkenbare werken in een ander licht, het donker, en ga je gegarandeerd verrast worden door het nieuwe jasje.

Een grotere rol voor Lumus Instruments

Lumus Instruments bracht een minimaal audioreactief ontwerp naar de Spinnerij afgelopen juni. In november wordt de verdubbelaar ingezet, en gaat Lumus Instruments de Elektra omtoveren tot een audiovisueel spektakel. Er zit opnieuw een verdwijnpunt in het ontwerp, en de show doet niet onder voor een volwaardige A/V-installatie. Samen met onze afsluiter KI/KI gaat Lumus een speciale samenwerking aan om de installatie op een andere manier tot leven te brengen.

 

ARK Collective is terug

Na een succesvol experiment in de Vasim-tent komen de dansers van ARK Collective deze herfst terug om van de stage een rave-ervaring te maken die je tegelijkertijd bewust maakt van je physical culture. Gedurende de dag doet het gezelschap onder leiding van Connor Schumacher meerdere interventies en performances. Wat Herfstdrift maakt, is dat ze in samenwerking met VJ Jeisson Drenth eigen visuals meenemen. Mis het niet.

Waaiwerken in nachtstand 

Iedereen die op Drift was zal zich de Waaiwerken van Elsemarijn Bruijs en Boris Acket herinneren, de enorme kwal die de Dansbär bezweerde. Het werk komt weer terug, maar met een twist. Ditmaal zal het licht uitstaan, terwijl een custom ventilatorsysteem ervoor zorgt dat de wind gecontroleerd door het doek waait. Daarnaast worden de honderden vlaggetjes van de Elektra omgeknoopt, en samen met lasers ingezet om met een minimaal ontwerp de Spinnerij van een bijzondere installatie te voorzien.

Digitale expositie ST DUO en Supermassive

Vanuit de artificiële wereld van ons artwork komen dit jaar digitale artefacten naar het terrein. Restjes digitaal beeld die samen een compleet plaatje vormen – deeltjes digitale maan die samen één hemellichaam vormen. Om deze expo mee te maken hoef je alleen maar een rondje over het terrein te lopen en je ogen open te houden.

Studio RAITO en Zalán Szakács

Na de ode aan de NYMA-toren tijdens Drift Festival komen RAITO en Zalan met een nieuw ontwerp naar Herfstdrift toe. Wat het precies wordt blijft nog even een verrassing, en zie je op het terrein.

We kunnen niet wachten om jullie op 25 & 26 november te verwelkomen in de wereld die Herfstdrift heet. Zaterdagtickets zijn uitverkocht, vrijdagtickets zijn te koop via www.driftomtedansen.nl/tickets

Deel dit artikel: